• 07.05.2015
  • okdif
  • 2015

Naš takmičar Života Tasić oprobao se prvi put na jednom međunarodnom MTBO takmičenju. Kao veteran učestvovao je u kategoriji M60, na takmičenju koje je pratilo trke svetskog kupa u MTBO, na terenima Vargesztes u Mađarskoj.Zabeležio je izvanredan rezultat osvojivši III mesto u ukupnom plasmanu.

Iz Tasinog ugla MTBO

Na potsticaj IOF-og savetnika Valtera Draveca i u želji da se prvi put oprobam na MTBO takmičenju, učestvovao sam na trci za mađarski kup u Vargesztesu prvog i drugog maja u kategoriji M60. 

Po rečima predsednika organizacionog komiteta Miklosa Metsa, imali su problem da nabave zastavu Srbije, ali su to uspešno rešili, tako da se među 21 zastave zemalja učesnica Svetskog kupa u MTBO našla i zastava Srbije.

S obzirom da je ovo bilo moje prvo učešće na MTBO trci, bilo je puno izazova i neiskustva: počev od toga kako će funkcionisati nosač karte koji sam sam naparavio, do toga da sam imao  uske gume (1,95), kao i da sam vozio sa običnim patikama za trčanje, umesto biciklističkih.

Prvog dana, na dugoj distanci od 15,9km/380 m/20 KT masovni start, dodatni izazov je bio i pljusak koji je u dva-tri navrata raskavasio staze, tako da je bilo izuzetno teško i voziti i ostati u sedlu, a ne pasti. U takvim uslovima, na granici da odustanem i uz dve greške u izboru varijante, ipak sam završio trku na četvrtom mestu od 6 učesnika. Jedan je odustao, a jedan nije ni startovao.

Drugi dan su nam uslovi bili znatno bolji, jer se posle prepodnevne kiše peskovito tlo prosušilo. Trka je bila na srednjoj distanci, dužine 7,5km/160m/12 KT sa intervalnim startom na 2 min. Da ne može sve bez problema, pobrinula se zadnja guma koja je ispustila pred start, tako da sam morao da menjam unutrašnju gumu. Na samoj trci, dobro sam izabrao varijante za vožnju, nisam imao grešaka i održao dobar tempo vožnje, nosač karte je dobro funkcionisao, zadnja guma je izdržala.  Uspeo sam da osvojim treće mesto sa prednošću od 1,30 s ispred četvrtoplasiranog takmičara iz Velike Britanije, koji nije uspeo da nadoknadi grešku sa prve kontrole, mada je posle toga imao najbržu vožnju. 

Proglašenje pobednika je obavljeno u večernjim satima u naselju „Vila Park“ gde je bila smeštena većina reprezentacija i takmičara. Proglašenju je prethodilo prikazivanje kretanja po 10 najboljih muških i ženskih takmičara-ki, učesnika Svetskog kupa, koji su nosili GPS uređaje u toku trke, kao i filma koji je organizator snimio i montirao sa duge i srednje distance.

I da nije bilo osvojene medalje, bilo bi veliko zadovoljsto učestvovati na vrhunski organizovanom i kvalitetnom MTBO takmičenju, prvi put  za mene u ovoj disciplini.